Vrijheid in Hoorn2019-11-07T08:51:53+00:00
Download de app voor Apple
Download de app voor Android

Op het oog lijkt het relatief rustig in Hoorn tijdens WOII, vergeleken met andere Nederlandse steden, maar dat ligt bij nader inzien toch anders. De impact van de oorlog op de inwoners van Hoorn is groot. Achter de gevels gaan verhalen schuil van moed, wanhoop, verraad en doorzettingsvermogen.

Deze website verhaalt over de gewone, maar vaak zo moedige mensen in de stad. Zoals schooldirecteur Koos Poll die een kopstuk van het landelijk verzet blijkt te zijn geweest. Over de dappere vrouwen Aaf Dell en Dieuw van Vliet die onderduikers houden achter het Duitse hoofdkwartier. Over het verzet dat een landverrader liquideert in een kapperszaak – en de vreselijke wraak van de Duitsers die daarop volgt.

Deze en vele andere drama’s hebben zich hier afgespeeld, vaak achter gesloten deuren. De website Oorlog in Hoorn, gemaakt in opdracht van Comité 40-45, zet die deuren op een kier. Opdat de verhalen niet verloren gaan en we blijven leren van de geschiedenis.

Deze website is nog niet compleet, er valt nog veel meer te vertellen over de oorlog in Hoorn. Wil je daaraan bijdragen? Klik dan hier.

Download de app voor Apple
Download de app voor Android
Ga naar de bovenkant