Stichting Het Hoorns Comité 40-45 (kortweg comité 40-45 Hoorn) opgericht in 1991, wil de gebeurtenissen in Hoorn tijdens de Tweede Wereldoorlog blijvend in herinnering houden. Zodat we niet vergeten en leren van onze geschiedenis. De invloed van de oorlog is, ook bijna tachtig jaar later, voor nieuwe generaties nog niet voorbij. De stichting probeert daarbij steeds een link te leggen met de actualiteit. Comité 40-45 Hoorn werkt geheel met vrijwilligers en zoekt de samenwerking met tal van partners in de gemeente.

Ieder jaar stelt het comité een programma op dat zich richt op inwoners van alle leeftijden. Met heel veel educatieve activiteiten voor de basisscholen, de expositie, Bezet & Bevrijd en natuurlijk de Stille Tocht, gevolgd door de herdenking op 4 mei. De kunstwerken “De vier handen” zijn hiervoor de leidraad. Deze zijn gemaakt door verzetsvrouw, kunstenares en ons erelid (wijlen) Truus Menger.

Sinds 2016 organiseert het comité ook het programma Open Joodse Huizen|Huizen van Verzet, een initiatief van het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam. In 2012 heeft het comité het initiatief genomen om zestien struikelstenen (Stolpersteine) in Hoorn te laten plaatsen door de kunstenaar Gunther Demnig. Daarnaast heeft de stichting het initiatief genomen voor diverse films, voorstellingen en publicaties en heeft ze een speciale app laten ontwikkelen.

Hier vindt u ons beleidsplan.