Voor het Comité 40-45 in Hoorn is het belangrijk dat jonge kinderen al vroeg kennismaken met de feiten die zich hebben afgespeeld in het verleden. Hiervoor zijn diverse middelen ontwikkeld, zoals digilessen, gastlessen en de mogelijkheid om als school een van de oorlogsmonumenten in Hoorn te adopteren. Het comité richt zich daarbij in het bijzonder op leerlingen van groep 7 en 8.

Gastlessen

Een speciale werkgroep verzorgt voor iedere basisschool in de gemeente die dat wil een gastles over de oorlogsmonumenten in Hoorn, de Stille Tocht, de Dodenherdenking en bijzondere oorlogsverhalen. Jaarlijks krijgen de basisscholen hierover bericht. De lessen vinden meestal plaats in maart en april in overleg met de scholen. De  werkgroep bestaat uit de volgende personen: Alien Alberts (voorzitter), Christa van Hees (gastdocent), Wil Eiting (gastdocent), Bettie van de Griend (gastdocent), Anka-Mirjam Hoogland (gastdocent), Simon Laan (gastdocent) en Heleen Walburg (voortgezet onderwijs).

Boeken en voorstellingen

In de loop der jaren heeft het comité het initiatief genomen voor diverse films, theatervoorstellingen en boeken. Voor onderwijsdoeleinden is in 2024 een filmpje van circa acht minuten gemaakt over de Dodenherdenking. 

Eerder gaf het comité opdracht en was het fondsenwerver voor het boek “Wij zijn weer vrij” van de bekende Hoornse jeugdboekenschrijver André Nuijens.

Later volgde de speciaal voor leerlingen van groep 7 en 8 de uitgave van “Grepen uit mijn dagboek” van de Joodse Elly Trap-Beek. Zij zat jarenlang ondergedoken in haar eigen huis in Hoorn.

Over Elly Trap-Beek en haar niet-Joodse man Leo Trap verschijnt in november2024 een historische roman: “De zwarte bruid – De twee bruiloften van Elsje en Leo”. Alle eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs krijgen dit boek cadeau dankzij bijdragen van diverse partijen. Het boek komt in de winkel te koop voor € 10.

Uitleg begrippen

Speciaal voor het voortgezet onderwijs heeft het comité een begrippenlijst gemaakt. Hierin wordt in alfabetische volgorde kort uitgelegd wat veel voorkomende begrippen en afkortingen uit de Tweede Wereld en het verzet in Nederland beteken. Van Arbeitseinsatz tot zuiveringscommissie, van de SD tot SS, van Landwacht tot Waffen SS.

Gastles Ichtus
Gastles Simon Laan 9 april D'Ámpte
Gastles Simon Laan 9 april D’Ámpte