Ieder jaar stelt het comité een programma op voor inwoners van alle leeftijden. Met heel veel activiteiten voor de scholen, een expositie, en natuurlijk de Stille Tocht en Herdenking op 4 mei. De kunstwerken De vier handen, gemaakt door verzetsvrouw, kunstenares en erelid wijlen Truus Menger, zijn hiervoor de leidraad. Sinds 2016 organiseert het comité ook het programma Open Joodse Huizen|Huizen van Verzet.

De Stille Tocht op 4 mei begint om 19.30 uur op het plein voor schouwburg Het Park aan de Westerdijk bij het oorlogsmonument “Afscheid” van kunstenares Truus Menger. Een trommelaar gaat daarbij voorop. De tocht voert via de route Westerdijk (kunstwerk “Woede”) Verlengde Nieuwsteeg, Achterom, Gelderse Steeg (kunstwerk Wanhoop), Grote Noord (kunstwerk Laatste Troost), Rode Steen en Kerkstraat naar het Kerkplein. Bij elk “handje” staat de stoet even stil en leggen leerlingen van onze adoptiescholen een boeketje bloemen neer.

Het einde van de tocht is bij de Grote Kerk. Daar werden op 4 januari 1945 vijf onschuldige Nederlandse burgers gefusilleerd. Dat was een vergelding voor het neerschieten van de Nederlandse S.S.- Rottenführer George Herlee op 30 december 1944.

De vijf gefusilleerde Nederlanders werden die bewuste ochtend in een vrachtwagen vanuit het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam overgebracht naar Hoorn. Op het Kerkplein werden zij gefusilleerd. Lees hier het tragische verhaal over de dood van vijf onschuldige burgers. En de aanleiding daarvoor: het doodschieten van de S.S.-er George Herlee. De tocht volgt dezelfde route als die waarlangs de vijf gefusilleerde mannen naar het Kerkplein werden gevoerd.

Op het Kerkplein eindigt de tocht bij het monument dat op 26 april 1947 werd onthuld in aanwezigheid van familie, leden van het verzet en een grote menigte Horinezen. Even voor acht uur wordt vanaf de toren van de grote kerk de taptoe geblazen Om 20.00 uur luidt de klok, gevolgd door 2 minuten stilte. Daarna wordt het Wilhelmus gespeeld. Tot slot houdt een gastspreker de 4-mei toespraak en draagt een leerling van de Roald Dahlschool een zelfgemaakt gedicht voor. De plechtige bijeenkomst wordt afgesloten met het leggen van bloemen bij het oorlogsmonument terwijl Hoorns Harmonie Orkest speelt. Vanaf 20.45 uur is er een (gratis) herdenkingsconcert in de Oosterkerk.

Het programma voor 2023 vindt u op deze pagina zodra dit bekend is.