Ieder jaar stelt het comité een programma op voor inwoners van alle leeftijden. Met heel veel activiteiten voor de scholen, een expositie, en natuurlijk de Stille Tocht en Herdenking op 4 mei. De kunstwerken De vier handen, gemaakt door verzetsvrouw, kunstenares en erelid wijlen Truus Menger, zijn hiervoor de leidraad. Sinds 2016 organiseert het comité ook het programma Open Joodse Huizen|Huizen van Verzet.

De Stille Tocht op 4 mei begint om 19.30 uur op het plein voor schouwburg Het Park aan de Westerdijk bij het oorlogsmonument “Afscheid” van kunstenares Truus Menger. Een trommelaar gaat daarbij voorop. De tocht voert via de route Westerdijk (kunstwerk “Woede”) Verlengde Nieuwsteeg, Achterom, Gelderse Steeg (kunstwerk Wanhoop), Grote Noord (kunstwerk Laatste Troost), Rode Steen en Kerkstraat naar het Kerkplein. Bij elk “handje” staat de stoet even stil en leggen leerlingen van onze adoptiescholen een boeketje bloemen neer.

Het einde van de tocht is bij de Grote Kerk. Daar werden op 4 januari 1945 vijf onschuldige Nederlandse burgers gefusilleerd. Dat was een vergelding voor het neerschieten van de Nederlandse S.S.- Rottenführer George Herlee op 30 december 1944.

De vijf gefusilleerde Nederlanders werden die bewuste ochtend in een vrachtwagen vanuit het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam overgebracht naar Hoorn. Op het Kerkplein werden zij gefusilleerd. Lees hier het tragische verhaal over de dood van vijf onschuldige burgers. En de aanleiding daarvoor: het doodschieten van de S.S.-er George Herlee. De tocht volgt dezelfde route als die waarlangs de vijf gefusilleerde mannen naar het Kerkplein werden gevoerd.

Op het Kerkplein eindigt de tocht bij het monument dat op 26 april 1947 werd onthuld in aanwezigheid van familie, leden van het verzet en een grote menigte Horinezen.

Het programma voor de dodenherdenking op zaterdag 4 mei is als volgt:

10.00 uur:
Leden van het Comité 40-45 Hoorn leggen bloemen bij diverse monumenten, bij de graven van tijdens de oorlog omgekomen vliegers en bij de graven van Hoornse verzetshelden.

19.30 uur:
Start Stille Tocht vanaf het plein bij Schouwburg Het Park met voorop trommelaar Coos de Weerd.

19.45 uur:
Aankomst Kerkplein

19.58 uur:
Hymne Rien de Vroome

20.00 uur:
Twee minuten stilte, gevolgd door

  • Wilhelmus door Hoorns Harmonie Orkest o.l.v. Wouter Hakhoff
  • Voorlezen van een gedicht door Lizzy van der Velden en Indy Renshoff van de Roald Dahlschool
  • 4-mei toespraak door oud-wethouder en gemeenteraadslid Kholoud Al Mobayed
  • Kranslegging door vertegenwoordigers Comité 40-45 Hoorn, college B&W, Stichting Veteranen Hoorn, een vertegenwoordiging van de Indische gemeenschap en allen die dat willen.

20.45 uur:
4-mei concert in de Oosterkerk door het Westfries Mannenkoor onder leiding van dirigent Bas Halsema met op het programma: Slavenkoor Nabucco, An evening pastorale, Danny Boy, Lili Marleen, We ‘ll meet again, Cantique de Jean Racine, Loch Lomond, Land of hope and glory . Vrij entree. De kerk is open vanaf 20.15 uur.

Lees hier een foto impressie van 4 mei 2024.

Allen leggen bloemen

Westerdijk Ans Zonneveld en Faya Laan

Westfries Mannnenkoor (foto: Regina Arbauw)
Toren Grote Kerk (foto: Benno Ellerbroek)

Lizzy en Indy van de Roald Dahlschool

Bloemen bij oorlogsgraven door vicevoorzitter Phil van Dijk en kleindochter Maybritt van Dijk

Bloemen bij begraafplaats Keern Engelse graven

Naomi Bos van Roald Dahlschool

Roxana Groen bij de struikelsteen voor Heinrich Max Spittel

Stoet van Achterom naar Gelderse Steeg met trommelaar Coos de Weerd

Een lange stoet voor de Stille Tocht

Veteranen en wethouders met bloemen

Bloemenkrans

Hoorns Harmonieorkest en scouting

Oud-wethouder en raadslid Kholoud Al Mobayed hield een indrukwekkende 4 mei toespraak