Voor het Comité 40-45 in Hoorn is het belangrijk dat jonge kinderen al vroeg kennismaken met de feiten die zich hebben afgespeeld in het verleden. Hiervoor zijn diverse middelen ontwikkeld, zoals digilessen, gastlessen en de mogelijkheid om als school een van de oorlogsmonumenten in Hoorn te adopteren. Het comité richt zich daarbij in het bijzonder op leerlingen van groep 7 en 8.

Gastlessen

Een speciale werkgroep verzorgt voor iedere basisschool in de gemeente die dat wil een gastles over de oorlogsmonumenten in Hoorn, de Stille Tocht, de Dodenherdenking en bijzondere oorlogsverhalen. Jaarlijks krijgen de basisscholen hierover bericht. De lessen vinden meestal plaats in maart en april in overleg met de scholen. De  werkgroep bestaat uit de volgende personen: Alien Alberts (voorzitter), Christa van Hees (gastdocent), Wil Eiting (gastdocent), Bettie van de Griend (gastdocent), Anka-Mirjam Hoogland (gastdocent), Simon Laan (gastdocent) en Heleen Walburg (voortgezet onderwijs).

In de loop der jaren heeft het comité het initiatief genomen voor diverse films, theatervoorstellingen en boeken. Zo gaf het comité opdracht en was het fondsenwerver voor het boek “Wij zijn weer vrij” van de bekende Hoornse jeugdboekenschrijver André Nuijens. Later volgde de speciaal voor leerlingen van groep 7 en 8 de uitgave van “Grepen uit mijn dagboek” van de Joodse Elly Trap-Beek. Zij zat jarenlang ondergedoken in haar eigen huis in Hoorn.

Gastles Ichtus