In 2025 viert Nederland 80 jaar vrijheid

Comité 40-45 Hoorn ontwikkelt hiervoor samen met andere partijen in de stad diverse plannen. Concreet wordt gewerkt aan een speciaal vrijheidsconcert, de uitgave van een historische roman en een vrijheidsmaaltijd. Voor educatiedoeleinden is een nieuwe film gemaakt over de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei.

Daarnaast maakt het comité zich sterk voor het in 2025 vernoemd krijgen van ten minste tien lokale verzetshelden met een straatnaam.

Verder streeft het comité in samenwerking met Vereniging Oud Hoorn en de gemeente naar de totstandkoming van een kunstwerk voor alle verzetsmannen en -vrouwen die tijdens de Tweede wereldoorlog in Hoorn actief waren.

Ook komt er een speciale digitale vrijheidskalender. Iedereen die iets organiseert of programmeert rond 80 jaar vrijheid kan hiervoor activiteiten aanmelden.

Film Dodenherdenking 2024 

Historische roman

Ter gelegenheid van het lustrumjaar verschijnt in november 2024 de historische roman ‘De zwarte bruid-De twee bruiloften van Elsje en Leo’. Dit waargebeurde oorlogsverhaal gaat over de Joodse Elsje Beek en de verzetsman Leo Trap. Zij trouwden aan het begin van de oorlog en gingen in de Drieboomlaan wonen. Elsje was daar, in haar eigen huis, vanaf 1942 tot aan de bevrijding ondergedoken. Leo was vanaf het begin van de oorlog actief in het verzet en werd een van de drijvende krachten in de geheime telefooncentrale Post Poddie (zie ook: Digiles 5: Post Poddie – Oorlog in Hoorn) .

Alle eindexamenleerlingen van het voortgezet onderwijs in het schooljaar 2024-2025 ontvangen dit boek als geschenk, dankzij subsidies van gemeente Hoorn, Vereniging Oud Hoorn, Stichting Stadsherstel Hoorn, de Kerkmeijer-De Regtstichting en het Vfonds. Deze  circa 300 pagina’s tellende roman zal vanaf 9 november voor € 10 te koop zijn bij boekhandel Stumpel, bij het Museum van de Twintigste Eeuw en in de winkel van Vereniging Oud Hoorn.

Omslag boek, De zwarte bruid-De twee bruiloften van Elsje en Leo

Vrijheids­concert

Op maandagmiddag 5 mei 2025 geeft het projectkoor van de Koninklijke zangvereniging Sappho (1851) een vrijheidsconcert, een bijzondere uitvoering van het bevrijdingsconcert uit 1945.  In juli 1945 gaf Sappho onder leiding van Gerard Boedijn een speciaal bevrijdingsconcert. Voor dit concert componeerde Gerard Boedijn het werk “Mijn Lant, wil niet meer treuren …” voor gemengd koor en orkest.

In samenwerking met het Comité 40-45 Hoorn werkt projectkoor Sappho onder leiding van Wouter Hakhoff in 2025 opnieuw aan een bevrijdingsconcert. Voor dit concert zal de Hoornse trompettist, componist en dirigent Wouter Hakhoff een nieuw stuk componeren voor gemengd koor en orkest. Zie ook: sappho-hoorn.nl

Het concert wordt opgedragen aan Frisia Nora Benima. Deze jonge Hoornse Joodse vrouw was penningmeester van Sappho tijdens de oorlog. Totdat zij door de anti-Joodse maatregelen van de nazi’s begin 1942 haar functie moest opgeven. Frisia is op 11 juni 1943 vermoord in de gaskamers van Sobibór.

Omslag boek, De zwarte bruid-De twee bruiloften van Elsje en Leo
Omslag boek, De zwarte bruid-De twee bruiloften van Elsje en Leo

Vrijheids­maaltijd

In samenwerking met de Hoornse Rotaryclubs organiseert Comité 40-45 Hoorn op maandag 5 mei een vrijheidslunch voor circa 120 gasten. Met deze vrijheidslunch wil het comité een bijzondere ontmoeting creëren waarin gasten van alle leeftijden over vrijheid en onvrijheid spreken. We streven naar een programma, waarin muziek, theater, gesprekken, drankjes en hapjes tot een sfeer van verbondenheid leiden. Een sfeer waarin de aanwezigen zich uitgenodigd en vrij voelen om met elkaar van gedachten te wisselen over het thema van de bijeenkomst.

Zeer in het bijzonder worden voor deze bijeenkomst uitgenodigd mensen die de Tweede Wereldoorlog (of een andere oorlog) hebben meegemaakt, nabestaanden van mensen die in het verzet zaten, veteranen en mensen voor wie vrijheid een bijzondere betekenis heeft. We streven naar een mix van oud én jong. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via info@comite4045.nl

Omslag boek, De zwarte bruid-De twee bruiloften van Elsje en Leo

Straatnamen voor Hoornse verzetshelden

Sinds 1998 pleit Comité 40-45 Hoorn voor het eren van Hoornse verzetshelden. In de loop der jaren zijn meer dan veertig namen voorgedragen. Op dit moment kent Hoorn maar één straat die is vernoemd naar een Hoornse verzetsheld: de J.D. Pollstraat. Zie voor meer informatie over J.D. Poll: Een bevlogen schooldirecteur in oorlogstijd – Oorlog in Hoorn

In 2023 heeft het comité een nieuwe lijst voorgedragen. Zie ook: Comité 40-45 wil straatnamen voor Hoornse verzetshelden – Oorlog in Hoorn

Het ziet ernaar uit dat deze oude wens in de nieuwe woonwijk op het Pelmolenpad kan worden gerealiseerd. Omdat er niet genoeg straten zullen zijn om alle genoemde verzetsmensen te eren, maakt het comité zich samen met de Vereniging Oud Hoorn ook sterk voor een monumentkunstwerk in deze wijk voor bekende en onbekende verzetsmensen.

Omslag boek, De zwarte bruid-De twee bruiloften van Elsje en Leo