Home2020-04-03T07:23:03+00:00

75 jaar Vrijheid in Hoorn (maar dan thuis…)

75 jaar geleden eindigde de Tweede Wereldoorlog. Dat zouden we groots gaan vieren in het hele land – ook in Hoorn, Blokker en Zwaag. Maar alle voorbereidingen ten spijt voor de theaterroutes, tentoonstellingen, vrijheidsmaaltijden en zoveel meer: 75 vrijheid vieren we dit jaar noodgedwongen thuis. Daar passen we natuurlijk ook de Hoornse herdenkings- en vrijheidsactiviteiten op aan. Waar mogelijk zenden we ze online uit, sommige activiteiten schuiven door naar het najaar of naar volgend jaar. Lees het op deze website en like 75jaarvrijheidinhoorn op facebook voor het laatste nieuws.

Toch vieren we vrijheid. Juist nu. Omdat we als nooit tevoren verhalen van vrijheid moeten delen. Vrijheid die nooit vanzelfsprekend is.
Heel Hoorn Vlagt op 5 mei. Doe je mee?

‘Vrijheid in Hoorn’ is onderdeel van het platform ‘Oorlog in Hoorn’, in opdracht van Comité 40-45 Hoorn.
Kijk hier naar het interview met voorzitter Eddy Boom van het comité over dit themajaar: “We moeten het verhaal voortdurend vertellen.”

Deze website toont het Hoornse programma rondom 75 jaar vrijheid en wordt steeds aangevuld. Heb je ook een activiteit die hierbij hoort? Meld het aan!

Vrijheid vieren vanuit huis

Het coronavirus houdt ons in zijn greep. Dat heeft gevolgen voor alle activiteiten rondom 75 jaar Vrijheid in Hoorn. Toch proberen we waar mogelijk samen te herdenken en te vieren – vanuit ons eigen huis. De Stille Tocht lopen we niet met elkaar, maar online wordt op 4 mei de herdenkingsspeech van burgemeester Jan Nieuwenburg live uitgezonden. Ook de plaatsing van de plaquette bij het NS-station voor de weggevoerde Joden wordt gefilmd. Op 5 mei wordt een concert van het Hoorns Harmonie Orkest voorafgegaan door een speech over vrijheid door onze burgemeester. En Heel Hoorn Vlagt op 5 mei, ja toch?
Andere zaken houden we tegoed, zoals Theater Op de Bon (5 september tijdens Cultuurweekend Hoorn), de muziekvoorstelling Stil Verzet van Westend (november), tentoonstellingen en Open Joodse Huizen (volgend jaar mei).