Home2022-04-04T11:57:21+00:00

2022: er kunnen gelukkig weer activiteiten georganiseerd worden

Deze site is gemaakt in 2020 om 75 jaar vrijheid in Hoorn te vieren. Op deze pagina vindt u dan ook nog het programma, dat vanwege de lockdown toen voor een groot gedeelte niet door kon gaan of op een andere manier georganiseerd werd.
Dat is dit jaar gelukkig anders, het kan weer. Kijk voor het complete, actuele programma van 2022 op de website van comite 40-45.
Wilt u meer weten over de oorlog in Hoorn en de bijbehorende verhalen, kijk dan op de website oorloginhoorn.nl. Hier vindt u ook de link naar de app ‘OorloginHoorn’ met wandeltocht en interactieve speurtocht voor kinderen.

‘Vrijheid in Hoorn’ is onderdeel van het platform ‘Oorlog in Hoorn’, in opdracht van Comité 40-45 Hoorn.
Kijk hier naar het interview met voorzitter Eddy Boom van het comité over het themajaar 2020: “We moeten het verhaal voortdurend vertellen.”

Vrijheid moet je vieren

Bevrijdingsdag 5 mei 2020
Film met korte speech van Burgemeester jan Nieuwenburg vanuit de Statenpoort door filmproductiebedrijf The Flying Dutchmen. Hij richt ook op deze Bevrijdingsdag graag het woord tot alle inwoners van Hoorn, Blokker en Zwaag. Ook zal een registratie van musicalvereniging Westend te zien zijn van het lied ’75 jaar’ uit de muziekvoorstelling Stil Verzet en de film eindigt met een concert van het Hoorns Harmonie Orkest in Schouwburg Het Park, opgenomen op 18 juni 2018.
KLIK HIERNAAST OP DE AFBEELDING

Volg hier de live registratie van ‘De Stilste Tocht ooit in Hoorn’

DE UITZENDING IS VIA DE LINK HIERONDER EN HIERNAAST TERUG TE ZIEN.
Elk jaar lopen jaarlijks vele honderden mensen De Stille Tocht van Hoorn. Op 4 mei ‘s avonds volgen ze de laatste tocht van de vijf mannen die geëxecuteerd werden voor de Grote Kerk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook dit jaar houden we een Stille Tocht – al zal het de stilste tocht ooit zijn in Hoorn. Want noodgedwongen herdenken en vieren we 75 jaar vrijheid dit jaar niet op straat. Toch kan iedereen de Stille Tocht virtueel meemaken met deze online live-registratie. KLIK HIER

Weggevoerd, maar nooit vergeten…
Kijk de korte documentaire over de weggevoerde Hoornse Joden

Op 20 april 2020 precies om 12.18 uur werd een plaquette onthuld bij het Hoornse NS-station, met daarop 16 namen van Hoornse Joodse stadsgenoten die de oorlog niet overleefden. Op 20 april 1942 werd een deel van hen gedwongen te vertrekken met de trein van 12.18 uur, voor een reis naar het einde. In deze reportage volgen we burgemeester Jan Nieuwenburg die voorleest uit het dagboek van Christine Kerkmeijer – de Regt en de plaquette onthult samen met Eddy Boom, voorzitter van het Comité 40-45 Hoorn. Beelden van Hoorn toen en nu ondersteunen het gebed van Rabbijn Jacobs (foto’s onder andere uit de collectie Osinga).

Productie: Projectgroep 75 jaar Vrijheid in Hoorn & The Flying Dutchmen.
Speciale dank aan Claudia de Breij voor het gebruik van het nummer ‘Mag ik dan bij jou’.

Klik HIER voor de film

Vrijheid vieren vanuit huis

Het coronavirus houdt ons in zijn greep. Dat heeft gevolgen voor alle activiteiten rondom 75 jaar Vrijheid in Hoorn. Toch proberen we waar mogelijk samen te herdenken en te vieren – vanuit ons eigen huis. De Stille Tocht lopen we niet met elkaar, maar online wordt op 4 mei de herdenkingsspeech van burgemeester Jan Nieuwenburg live uitgezonden. Ook de plaatsing van de plaquette bij het NS-station voor de weggevoerde Joden wordt gefilmd. Op 5 mei wordt een concert van het Hoorns Harmonie Orkest voorafgegaan door een speech over vrijheid door onze burgemeester. En Heel Hoorn Vlagt op 5 mei, ja toch?
Andere zaken houden we tegoed, zoals Theater Op de Bon (zondag 6 september tijdens de Cultuurproeverij), de muziekvoorstelling Stil Verzet van Westend (november), tentoonstellingen en Open Joodse Huizen (volgend jaar mei).

Ga naar de bovenkant