in

in

Hoorn

Vrijheid

Vrijheid

Hoorn

Home2020-08-26T07:43:13+00:00

75 jaar Vrijheid in Hoorn (maar dan thuis…)

75 jaar geleden eindigde de Tweede Wereldoorlog. Dat zouden we groots gaan vieren in het hele land – ook in Hoorn, Blokker en Zwaag. Maar alle voorbereidingen ten spijt voor de theaterroutes, tentoonstellingen, vrijheidsmaaltijden en zoveel meer: 75 vrijheid vieren we dit jaar noodgedwongen thuis. Daar passen we natuurlijk ook de Hoornse herdenkings- en vrijheidsactiviteiten op aan. Waar mogelijk zenden we ze online uit, sommige activiteiten schuiven door naar het najaar of naar volgend jaar. Lees het op deze website en like 75jaarvrijheidinhoorn op facebook voor het laatste nieuws.

Toch vieren we vrijheid. Juist nu. Omdat we als nooit tevoren verhalen van vrijheid moeten delen. Vrijheid die nooit vanzelfsprekend is.
Heel Hoorn Vlagt op 5 mei. Doe je mee?

‘Vrijheid in Hoorn’ is onderdeel van het platform ‘Oorlog in Hoorn’, in opdracht van Comité 40-45 Hoorn.
Kijk hier naar het interview met voorzitter Eddy Boom van het comité over dit themajaar: “We moeten het verhaal voortdurend vertellen.”

Vrijheid moet je vieren

Bevrijdingsdag 5 mei 2020
Film met korte speech van Burgemeester jan Nieuwenburg vanuit de Statenpoort door filmproductiebedrijf The Flying Dutchmen. Hij richt ook op deze Bevrijdingsdag graag het woord tot alle inwoners van Hoorn, Blokker en Zwaag. Ook zal een registratie van musicalvereniging Westend te zien zijn van het lied ’75 jaar’ uit de muziekvoorstelling Stil Verzet en de film eindigt met een concert van het Hoorns Harmonie Orkest in Schouwburg Het Park, opgenomen op 18 juni 2018.
KLIK HIERNAAST OP DE AFBEELDING

Volg hier de live registratie van ‘De Stilste Tocht ooit in Hoorn’

DE UITZENDING IS VIA DE LINK HIERONDER EN HIERNAAST TERUG TE ZIEN.
Elk jaar lopen jaarlijks vele honderden mensen De Stille Tocht van Hoorn. Op 4 mei ‘s avonds volgen ze de laatste tocht van de vijf mannen die geëxecuteerd werden voor de Grote Kerk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook dit jaar houden we een Stille Tocht – al zal het de stilste tocht ooit zijn in Hoorn. Want noodgedwongen herdenken en vieren we 75 jaar vrijheid dit jaar niet op straat. Toch kan iedereen de Stille Tocht virtueel meemaken met deze online live-registratie. KLIK HIER

Weggevoerd, maar nooit vergeten…
Kijk de korte documentaire over de weggevoerde Hoornse Joden

Op 20 april 2020 precies om 12.18 uur werd een plaquette onthuld bij het Hoornse NS-station, met daarop 16 namen van Hoornse Joodse stadsgenoten die de oorlog niet overleefden. Op 20 april 1942 werd een deel van hen gedwongen te vertrekken met de trein van 12.18 uur, voor een reis naar het einde. In deze reportage volgen we burgemeester Jan Nieuwenburg die voorleest uit het dagboek van Christine Kerkmeijer – de Regt en de plaquette onthult samen met Eddy Boom, voorzitter van het Comité 40-45 Hoorn. Beelden van Hoorn toen en nu ondersteunen het gebed van Rabbijn Jacobs (foto’s onder andere uit de collectie Osinga).

Productie: Projectgroep 75 jaar Vrijheid in Hoorn & The Flying Dutchmen.
Speciale dank aan Claudia de Breij voor het gebruik van het nummer ‘Mag ik dan bij jou’.

Klik HIER voor de film

Vrijheid vieren vanuit huis

Het coronavirus houdt ons in zijn greep. Dat heeft gevolgen voor alle activiteiten rondom 75 jaar Vrijheid in Hoorn. Toch proberen we waar mogelijk samen te herdenken en te vieren – vanuit ons eigen huis. De Stille Tocht lopen we niet met elkaar, maar online wordt op 4 mei de herdenkingsspeech van burgemeester Jan Nieuwenburg live uitgezonden. Ook de plaatsing van de plaquette bij het NS-station voor de weggevoerde Joden wordt gefilmd. Op 5 mei wordt een concert van het Hoorns Harmonie Orkest voorafgegaan door een speech over vrijheid door onze burgemeester. En Heel Hoorn Vlagt op 5 mei, ja toch?
Andere zaken houden we tegoed, zoals Theater Op de Bon (zondag 6 september tijdens de Cultuurproeverij), de muziekvoorstelling Stil Verzet van Westend (november), tentoonstellingen en Open Joodse Huizen (volgend jaar mei).

Ga naar de bovenkant