Home2020-02-12T13:08:32+00:00

75 jaar Vrijheid in Hoorn

75 jaar geleden kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Dat vieren we in het hele land en ook in Hoorn, Blokker en Zwaag. Doe mee met de theaterroutes, concerten, tentoonstellingen, films, wandelroutes, vrijheidsmaaltijden en zoveel meer. Zoals de Stille Tocht, een musical van Westend en het lichtmonument van Daan Roosegaarde bijvoorbeeld. Lees meer op deze website en like 75jaarvrijheidinhoorn op facebook voor het laatste nieuws.

Vier het mee. Waarom? Opdat de verhalen niet verloren gaan. Omdat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

(Oh ja, Heel Hoorn Vlagt op 5 mei. Doe je mee?)

‘Vrijheid in Hoorn’ is onderdeel van het platform ‘Oorlog in Hoorn’,
in opdracht van Comité 40-45 Hoorn.

Deze website toont het Hoornse programma rondom 75 jaar vrijheid en wordt steeds aangevuld. Heb je ook een activiteit die hierbij hoort? Meld het aan!

Indrukwekkende holocaustherdenking in Hoorn

Op maandagavond 27 januari werd het nationale lichtmonument Levenslicht van Daan Roosegaarde op de Roode Steen geïnstalleerd. Met het aanlichten van dit kunstwerk werd stilgestaan bij de bevrijding van Auschwitz. Op 27 januari is dat precies 75 jaar geleden. Honderden mensen stonden letterlijk stil bij de verhalen van stadsgenoten over oorlog en vrijheid. Zangeres Monique de Meza en een afvaardiging van het koor UpTight zongen tijdens het aanlichten van het monument: “Als alles duister is, ontsteek dan een lichtend vuur.” NH Nieuws maakte er een reportage over, kijk hem hier terug.