De Stille Tocht 2023 in Hoorn is op donderdag 4 mei en begint om 19.30 uur bij schouwburg Het Park. Spreker tijdens de dodenherdenking dit jaar is de musicus Wouter Hakhoff. Het 4-mei concert wordt verzorgd door Musical Popkoor BROADWAY. In De Boterhal is van 29 april tot en met 21 mei de expositie Leven met oorlog te zien. Daarnaast zijn er diverse activiteiten met de Tweede Wereldoorlog als thema.

2019 Stille Tocht Roode Steen - Foto: Benno Ellerbroek

2019 Stille Tocht Roode Steen – Foto: Benno Ellerbroek

De Stille Tocht begint om 19.30 uur op het plein bij schouwburg Het Park. Vanaf dat punt volgt de tocht de route die vijf onschuldige Nederlanders in 1945 hebben gevolgd op weg naar hun executie door de Duitsers. De tocht, voorop gegaan door een trommelaar, passeert diverse oorlogsmonumenten. Kinderen leggen bloemen.

Dodenherdenking
Rond 19.45 uur arriveert de stoet op het  Kerkplein. Om 19.58 uur speelt trompettist Rien de Vroome de hymne gevolgd door twee minuten stilte. Na het spelen van het Wilhelmus door het Hoorns Harmonieorkest, leest een leerling van de Roald Dahlschool een gedicht voor. Musicus Wouter Hakhoff verzorgt de 4-mei toespraak. Daarna volgt de kranslegging door diverse organisaties en kan iedereen die dat wil eigen bloemen neerleggen. Voor het eerst zal ook een krans worden gelegd namens de Indische gemeenschap.

4-mei concert
Aansluitend op de dodenherdenking volgt om circa 20.45 uur het 4-mei concert in de Oosterkerk. Musical popkoor BROADWAY brengt een programma over herinneringen en emoties en over vertrouwen en verbondenheid. Op het programma staan de volgende liederen: Soldaat Van Oranje, Speechless, Do You Hear The People Sing, Don’t Worry About Me, Fireflies, My Valentine, This Is Me, A Million Dreams, Come Alive. Het concert begint om circa 20.45 uur; de deuren zijn vanaf 20.00 uur open. Het concert is gratis, maar vol=vol.

Expositie
Van zaterdag 29 april tot en met zondag 21 mei organiseert het Comité 40-45 Hoorn de expositie Leven met oorlog. In De Boterhal op het Kerkplein is de foto-expositie Bezet & Bevrijd te zien met foto’s  van de Hoornse oorlogsfotograaf  J.D. Osinga sr. Daarnaast zijn er kunstwerken te zien van leerlingen van de Hoornse scholen die een oorlogsmonument hebben geadopteerd. Zij maakten kunstwerken rond het thema “Leven met oorlog”. De toegang is gratis. De Boterhal is open van dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur.

Overige activiteiten
Op woensdag 3 mei organiseert het Comité 40-45 Hoorn het dag vullende programma Open Joodse Huizen|Huizen van Verzet. Zie ook: Open Joodse Huizen – Oorlog in Hoorn. Die dag is er al een preview te zien van de dansvoorstelling “Trien”, van De Dansonderneming. De complete voorstelling is te zien voorafgaand  en aansluitend aan de Dodenherdenking op 4 mei.

Ook theatergezelschap Op Roet organiseert een aantal activiteiten rond het thema oorlog. Zo zijn er op 6 en 7 mei twee theaterroutes door de stad over Hoorn in de Tweede Wereldoorlog. Zie verder www.op-roet.nl.