De Stille Tocht 2024 in Hoorn is op zaterdag 4 mei en begint om 19.30 uur bij Schouwburg Het Park. Spreker tijdens de Dodenherdenking dit jaar is oud-wethouder en gemeenteraadslid Kholoud Al Mobayed. Het traditionele 4 mei concert in de Oosterkerk wordt dit jaar verzorgd door het Westfries Mannenkoor.

Stoet van Achterom naar Gelderse Steeg met trommelaar Coos de Weerd
Stoet van Achterom naar Gelderse Steeg met trommelaar Coos de Weerd

De Stille Tocht begint om 19.30 uur op het plein bij Schouwburg Het Park. Vanaf dat punt volgt de stoet de route die vijf onschuldige Nederlanders in 1945 hebben gevolgd op weg naar hun executie door de Duitsers. De stoet, vooropgegaan door een trommelaar, passeert diverse oorlogsmonumenten. Kinderen leggen onderweg bloemen.

Dodenherdenking
Rond 19.45 uur arriveert de stoet op het Kerkplein. Om 19.58 uur speelt trompettist Rien de Vroome de hymne gevolgd door twee minuten stilte. Na het spelen van het Wilhelmus door het Hoorns Harmonieorkest, lezen Lizzy van der Velden en Indy Renshoff  van de Roald Dahl School een gedicht voor. Oud-wethouder en gemeenteraadslid Kholoud Al Mobayed verzorgt de 4 mei toespraak. Daarna volgt de kranslegging door diverse organisaties en kan iedereen die dat wil eigen bloemen neerleggen.

4 mei concert
Aansluitend op de dodenherdenking is er het 4 mei concert in de Oosterkerk. Hier vieren we de overgang van 4 naar 5 mei. Het concert wordt gegeven door het Westfries Mannenkoor. Op het programma staan de volgende liederen: Slavenkoor Nabucco (Giuseppe Verdi), An Evening’s Pastorale (Wilfrid Shaw), Danny Boy (arr. Michael Cox), We ‘ll meet again (R.Parker en H. Charles), Cantique de Jean Racine (Gabriel Fauré), Lili Marleen (Norbert Schultze), Loch Lomond (Henk Badings) en Land of Hope and Glory (Edward Elgar).

Het concert begint om 20.45 uur; de deuren zijn vanaf 20.15 uur open. Het concert is gratis, maar vol=vol.