
Tachtig jaar vrijheid betekent ook verantwoordelijkheid nemen voor na de tachtig jaar. Vrijheid is kwetsbaar en moet ons blijvend moet aansporen tot een opdracht. Vrijheid vraagt om waakzaamheid, solidariteit, moed en dienstbaarheid en samen zorgen voor elkaar. Ontmoeting en verbinding zijn daarvoor essentieel. Dat was de boodschap van burgemeester Jan Nieuwenburg in zijn toespraak tijdens de Dodenherdenking in Hoorn. In de stille tocht voorafgaand aan de Dodenherdenking bij het monument bij de Grote Kerk liepen honderden belangstellenden mee onder wie veel kinderen.
Burgemeester Nieuwenburg vatte samen wat tachtig jaar vrijheid op Nederlandse grondgebied heeft opgeleverd, dankzij de inzet van de geallieerden en het verzet tegen de Duitse bezetter. “Tachtig jaar waarin we mogen zeggen wat we denken, we mogen liefhebben wie we willen, we mogen geloven in wat voor ons zelf belangrijk is.”
Menselijkheid verdwenen
De tirannie tijdens de Tweede Wereldoorlog had een ontwrichtende impact op het vertrouwen tussen mensen. “Een verhaal van de hele grote aantallen: Het verlies van vele prachtige mensenlevens, dat nog steeds een afschuwelijke impact heeft.”
Ook in de stad Hoorn en de dorpen Blokker en Zwaag werden inwoners geconfronteerd met een systeem waaruit elke menselijkheid was verdwenen en alle mogelijke mensenrechten werden geschonden. Er was sprake van moord door de staat en omvangrijke genocide. Er werd gediscrimineerd, er was sprake van dwangarbeid en wederrechtelijke vrijheidsontneming. Er was geen recht op familieleven en ook de rechten van het kind bestonden niet, aldus de burgemeester.
Geef de verhalen door
De burgemeester wees op het belang van monumenten, zoals de struikelstenen. Hij noemde ze een waarschuwing, die voor iedereen een verplichting inhoudt. Ken het goede en bewaar het, geef het door en wees moedig wanneer het gemarchandeer met mensenrechten de kop op steekt. Geef samen door, van generatie op generatie: De verhalen van angst, van moed, van trouw, van vriendschap en van verraad. Het zijn de verhalen van een steeds kleiner aantal overlevenden die nog in ons midden zijn die het zelf nog kunnen vertellen. Maar hun kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen horen het te weten…! ”
Democratische rechtsstaat
Nog steeds werkt de Tweede Wereldoorlog door op de manier waarop we volgens de burgemeester naar de wereld kijken. Alleen in een land waar de democratische rechtsstaat wordt gewaarborgd, waar mensenrechten worden nageleefd, waar ieder talent telt en er geen onderdrukking is, kan een samenleving goed functioneren, zei hij.
“Hoe kwetsbaar onze vrijheid is zien wij nu ook op ons Europese continent dat onder grote druk staat. Vele kwetsbare mensen raken in verdrukking en hebben geen andere keuze dan te vluchten voor al het geweld. En ja ook in Hoorn hebben en dragen wij de verantwoordelijkheid er voor hen te zijn.”
Beleggen in verbinding
Een vrije wereld zonder discriminatie en geweld begint volgens burgemeester Nieuwenburg met solidariteit en respect voor de ander en de oprechte wil om samen in vrede te willen leven. Hij citeerde met instemming de woorden van de Vlaamse wetenschapper Dirk de Wachter om niet te beleggen in aandelen maar te beleggen in verbinding. “Waar polarisatie gaten slaat in onze samenleving, staat daartegenover de veel grotere kracht van verbinding. Ontmoeting en verbinding zijn essentieel. Blijf elkaar vasthouden, ook na vandaag.”
Lees HIER de volledige toespraak van de burgemeester.
Gedicht en kranslegging
Na de toespraak van de burgemeester las Lea van Raaphorst uit groep 6 van de Montessorischool haar gedicht Tweede Wereldoorlog voor. Lees HIER haar gedicht.
Vervolgens hingen burgemeester Nieuwenburg en kinderburgemeester Ela Sneekes namens het gemeentebestuur als eersten een krans, gevolgd door een vertegenwoordiging van Comité 40-45 Hoorn, gemeenteraadsfracties, veteranen, een vertegenwoordiging van de Indisch-Molukse gemeenschap en vele, vele anderen.
