Hoorn in de Tweede Wereldoorlog
Auteur: Egbert Ottens

Er hebben in Hoorn geen zware bombardementen plaats gevonden en de stad is ook van militaire strijd gevrijwaard gebleven. Maar gewoon was de oorlogsperiode allerminst en er gebeurde wel degelijk veel en ook veel bijzonders, alleen onzichtbaar voor ongewenste ogen.

Egbert Ottens neemt ons in dit boek mee op een lange reis door zes duistere jaren waarvan de voorafschaduwing al in de maanden en jaren voorafgaande aan de oorlog zichtbaar en voelbaar is als na de mobilisatie Hoorn weer garnizoensstad wordt. Hij beschrijft hoe de bezetter geleidelijk aan de duimschroeven aandraait, het leven van gemeenschap en inwoners ontregelt en hoe na Dolle Dinsdag en de Spoorwegstaking het leven nog zwaarder wordt.

Aandacht wordt besteed aan de vervolging van de Joden, de Arbeitseinsatz, de zorg voor onderduikers en de Hoornse knokploeg, de illegale pers, de liquidaties, de Binnenlandse Strijdkrachten, de bevrijding, het Militair Gezag en de situatie daarna, als het leven zich weer tracht te hernemen.

‘Hier is alles gewoon, dat spreekt…’ Hoorn in de Tweede Wereldoorlog, is gebaseerd op gevonden informatie, verhalen, dagboeken en archiefonderzoek. Veel was tot nu toe niet bekend. Dit bijzondere boek is rijk geïllustreerd en telt 450 pagina’s. De prijs is € 34,95 en het is verkrijgbaar via de boekhandels en bij Vereniging Oud Hoorn (www.oudhoorn.nl).