7-juli-2024-Bloemlegging-bij-monument-uitgelicht

Precies tachtig jaar nadat op vrijdag 7 juli 1944 voor de kust bij Hoorn twee Amerikaanse bommenwerpers met elkaar in botsing kwamen, is deze gebeurtenis op 7 juli 2024 herdacht. Dat gebeurde bij het Vliegersmonument op de Westerdijk, waar bloemen werden gelegd. Er waren onder meer bloemen van Frank Leek, de initiatiefnemer voor het monument, en van het Comité 40-45 Hoorn.

Ook aanwezig waren familieleden van verzetsvrouw en kunstenaar Truus Menger, die het monument in 1995 vervaardigde. Zij maakte voor deze plek een afgietsel van de originele brokstukken met financiële steun van Comité 40-45 Hoorn. Bij de onthulling in 1995 waren er nabestaanden aanwezig van de bemanningsleden van de 390th Bomb Group waartoe de twee gecrashte bommenwerpers behoorden. Sindsdien is het Frank Leek die de contacten met hen in Amerika onderhoudt.

Nu Hoorn zich opmaakt voor de viering van 80 jaar vrijheid wordt gewerkt aan een aanvulling van de informatie op het monument zelf. Initiatiefnemer Frank Leek pleit hier al jaren voor. Hij wil graag de datum van de crash op het kunstwerk zien, vermelding van de eenheid waartoe de Amerikaanse bemanningsleden behoorden én de namen van de zeven overlevende bemanningsleden. Informatie die al wel te vinden is via de QR-code op het monument. Zie ook: Vliegtuigcrash boven Hoorn – Oorlog in Hoorn.