Het monument LEVENSLICHT is tot en met zondag 2 februari te zien in Expoost (Roode Steen 15) van 19.00 – 21.00 uur.

Op maandagavond 27 januari is het nationale lichtmonument Levenslicht van Daan Roosegaarde op de Roode Steen geïnstalleerd. Met het aanlichten van dit kunstwerk wordt stilgestaan bij de bevrijding van Auschwitz. Op 27 januari was dat precies 75 jaar geleden. Burgemeester Jan Nieuwenburg opende het programma om 19.00 uur, daarna legden inwoners uit Hoorn, Blokker en Zwaag de stenen op het monument. Om 20.00 uur werd het monument aangelicht, met passende muzikale ondersteuning van zangeres Monique de Meza en Soul- en gospelkoor Uptight.
Bekijk hier de registratie van de indrukwekkende avond op de site van NH Nieuws.

Het lichtmonument LEVENSLICHT van beeldend kunstenaar Daan Roosegaarde bestaat in zijn geheel uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen (gelijk aan het aantal Joden, Roma en Sinti in Nederland die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord). Hiermee staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. In het donker lichten de herdenkingsstenen op. Elke deelnemende gemeente krijgt een deel van het lichtmonument, zodat alle deelnemers samen één nationaal symbool vormen ter herinnering aan de slachtoffers van de Holocaust.
Bekijk hier de uitzending van DWDD met Daan Roosegaarde. Hij zit aan tafel met Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.