Nederland kiest de 100 meest aansprekende foto’s van de Tweede Wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s is een nationaal participatie-project. In eerste instantie per provincie en later op landelijk niveau worden de meest aansprekende foto’s met betrekking tot Nederland, Nederlands Indië, Suriname en de Antillen tijdens de Tweede Wereldoorlog bijeen gebracht. Elke provincie is op zoek gegaan naar haar vijftig meest aansprekende WO2 foto’s. Deze beelden vormen tezamen de visuele oorlogsgeschiedenis van de provincie. Vervolgens zal een divers samengesteld burgerforum een weloverwogen keuze van 100 foto’s op nationaal niveau maken: de Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s. Op 4 mei zal de selectie van 100 foto’s officieel bekend gemaakt worden.

Voor dit project heeft het Westfries Archief tien foto’s uit de collectie Osinga ingestuurd. Hiervan hebben in januari drie foto’s de selectie van 50 meest aansprekende foto’s van Noord-Holland gehaald: het stelen van de kerkklokken uit de Grote kerk, de vordering van fietsen op het Grote Noord en de arrestatie van de Hoornse NSB-burgemeester in mei 1945. Het is nog even afwachten of een van deze drie beelden bij de uiteindelijke nationale selectie van 100 foto’s gaat horen.

Van de 100 foto’s zou een tentoonstelling in de Tweede Kamer worden georganiseerd. In verband met de corona-maatregelen vindt die vooralsnog geen doorgang. Wel worden de foto’s vanaf 4 mei gepresenteerd op de website in100fotos.nl. De NOS zendt dezelfde avond, direct na Dodenherdenking, een speciaal tv-programma over de 100 foto’s uit. Op deze dag verschijnt ook het boek ‘De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s’.

UPDATE 1 MEI 2020
Hoornse foto behoort tot 100 meest aansprekende beelden uit de Tweede Wereldoorlog
De Hoornse foto waarop te zien is hoe fietsen in een boerenkar worden geladen, terwijl op hetzelfde moment een Duitse patrouille te paard passeert, behoort tot de honderd meest aansprekende foto’s uit de Tweede Wereldoorlog. De bijzondere foto is genomen op het Grote Noord 87, door Jan Dirk Osinga. Op 4 mei worden alle 100 foto’s bekendgemaakt die door het Nederlandse publiek gekozen zijn. Wat de foto van Jan Dirk Osinga zo speciaal maakt, is dat de foto vanaf het balkon op de Grote Noord 87 is genomen. Dit perspectief geeft de foto extra spanning mee en geeft een nog indrukwekkender beeld van de Tweede Wereldoorlog. Het Westfries Archief stuurde een selectie van foto’s van Osinga op naar het project De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s. Drie van deze foto’s uit het Westfries Archief kwamen door een eerste voorronde, waarna de foto vanaf het balkon is uitgekozen voor de lijst van 100 meest indrukwekkende foto’s uit heel Nederland.

Verhaal achter de foto
Al in juli 1942 worden inwoners van Hoorn opgeroepen om ten behoeve van de Duitse Wehrmacht herenfietsen in te leveren. De jacht op rijwielen wordt in de laatste oorlogsjaren opgevoerd, omdat het Duitse leger een tekort heeft aan voertuigen. Dit trof de bevolking zwaar, omdat zij de fietsen hard nodig hadden. Brandstof voor auto’s en bussen was immers uiterst schaars. Op de foto van Jan Dirk Osinga is te zien hoe op het Grote Noord in Hoorn fietsen gevorderd worden en vervolgens op een boerenkar worden geladen. Ook Jan Dirk Osinga had een fiets, maar die hebben de Duitsers nooit te pakken gekregen. Het rijwiel lag geheel gedemonteerd op zolder.

Lef getoond
,,Voor het maken van de foto, gebruikte mijn vader een Leica compactcamera. Deze was heel klein en dus zo onopvallend mogelijk”, aldus Jan Osinga, de zoon van Jan Dirk Osinga. ,,Ik ben er trots op dat de foto de eindselectie heeft gehaald. De foto geeft goed weer hoe de Tweede Wereldoorlog van invloed is geweest op Hoorn. Bovendien moest je echt lef hebben om deze foto te maken. Want als de Duitsers je zagen, had je een probleem.”
Burgemeester Jan Nieuwenburg: ,,Het is een bijzonder waardevolle foto. Het zorgt ervoor dat we de geschiedenis van deze inktzwarte tijd nog beter kunnen blijven doorvertellen. En dat is niet alleen nu belangrijk, maar ook in de toekomst.”

Meer informatie
De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s is een project in het kader van 75 jaar vrijheid en wordt uitgevoerd door het NIOD. Aanvankelijk zou er van de 100 foto’s een tentoonstelling in de Tweede Kamer worden georganiseerd, maar dit gaat vanwege de corona-maatregelen niet door. Wellicht komt de tentoonstelling later in het jaar nog in de Tweede Kamer te staan. Alle geselecteerde foto’s zijn gebundeld in een boek. Meer informatie is te vinden op www.in100fotos.nl. Op 4 mei, direct na de Dodenherdenking, zendt de NOS een speciaal tv-programma over de 100 foto’s uit. Meer Tweede Wereldoorlog foto’s van Jan Dirk Osinga zijn te vinden op www.westfriesarchief.nl